Anasayfa » Yapı Sözlük » Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır?

Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır?

Gömme rezervuar adından anlaşıldığı gibi dışarıdan gözükmeyen ve duvar içine gömülen rezervuar çeşididir. Su tasarrufu yapmanıza yardımcı olurken küçük banyolarda yerden de kazandırırlar.

Paylaş :
Gömme Rezervuar Nedir? Nasıl Çalışır? #1900
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 10 sn

Gömme rezervuar ilk olarak 1964 yılında Geberit tarafından piyasaya sunulmuştur. Bu muhteşem buluş sayesinde rezervuarlar artık duvarın içine saklanırken asma klozetler de daha yaygın hale gelmişlerdir.

Gömme rezervuar adından anlaşıldığı gibi dışarıdan gözükmeyen ve duvar içine gömülen rezervuar çeşididir. Su tasarrufu yapmanıza yardımcı olurken küçük banyolarda yerden de kazandırırlar. Küçük bir banyonuz varsa ve nasıl döşeyeceğinizi bilmiyorsanız, ilgili yazımız için buraya tıklayabilirsiniz. Ön yargıların aksine bu tür rezervuarların kullanımı da tamiri de çok kolaydır.

Nasıl Çalışır?

Gömme rezervuarların çalışma prensibi normal rezervuarlarla neredeyse aynıdır. Depodaki su yükseldikçe flatörün ucundaki şamandıra suyun kaldırma kuvvetiyle yükselir ve depoya su alışını durdurur. Tam tersi durumda da su seviyesi düşünce şamandıra alçalır ve bu hareket depoya su alışını tetikler. Kumanda paneli ise basıldığında klozete su akışını sağlayan valfin açılmasını sağlar.

Gömme Rezervuarın Parçaları

Gömme rezervuar 3 ana parçadan oluşur. Gömme rezervuar, kumanda paneli ve stop valf.

Gömme Rezervuar

Gömme rezervuar takımının ana kısmıdır. Depoyu ve asıl mekanizmayı içinde barındırır. Kumanda paneline basılmasıyla depodan klozete su akışı başlar. Bu kısım ayrıca depoda su azaldıkça depoya su dolmasını da sağlar.

Kalınlıkları genelde 8 ile 12 cm arası değişir. Sanılandan çok daha az yer kaplar. Yapı inşa edilirken takılması en kolayı olsa da halihazırda inşası bitmiş banyo/tuvalete de takılabilir. Fakat sonradan takılacağı için duvarınızda bir çıkıntı yaratacaktır. Ama çok kalın

Kumanda paneline her basıldığında akacak su miktarı ayarlanabilir. Su tasarrufu yapmak isterseniz şamadıranın mekanizmasından su seviyesini düşürerek bunu sağlayabilirsiniz.

Kumanda Paneli

Kumanda panelleri depo kısmındaki suyun klozete akması için komutu verdiğimiz genellikle mekanik olan fakat günümüzde otomatik olanları da piyasada rahatça bulunabilen panellerdir. Bunun yanında fotoselli çeşitleri de vardır. Fotoselli kumanda panelleri sayesinde hiçbir yere dokunmadan, hijyenik bir şekilde sifonu çekebeilirsiniz.

Kumanda panelleri, gömme rezervuar takımlarının dışarıdan en çok görünen parçalarıdır. Şık görünüme sahiptirler ve kolay temizlenebilen ve silinebilen malzemelerden üretirler. Kolayca yerlerinden çıkarlar bu sayede bir arıza olduğunda rahatça müdahale edilebilir.

Kumanda panellerinin çoğunda iki düğme vardır. Bunlar sifona basıldığında kaç litre suyun akacağını belirlemektedirler. Fabrika çıkışında genel olarak bu miktarlar 3 ve 6 litre olarak ayarlanır fakat bunlar sizin tercihinize göre de ayarlanabilir.

Stop Valf

Valfler bir tesisatta suyun veya gazın hareketini yönetmek için kullanılan parçalardır. Stop valf ise gömme rezervuar setlerinde taharet musluğunun akışını kontrol etmeye yarayan ve dışarıdan hiçbir bağlantısı gözükmeyen valflerdir. Dışarıdan bağlantıları olmadığı için birlikte veya ayrı satılan iç takımları vardır. Bunlar sıva altına yerleştirilirler ve sıva kalınlığına göre ayarlanırlar.

Yazımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz benzer içerikler için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Yazımızda bahsettiğimiz ürünleri satın almak için ise Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca görüş ve önerilerinizi aşağıya bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (7)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır? #4151

10 Haz 2021

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır?

Bağlantı kovanı tekne sahiplerinin ve teknelerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir tesisat elemanıdır. Bağlantı kovanı kısaca suyun tekneye veya herhangi bir deniz aracına kontrollü olarak girip çıkmasını sağlar.
Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar? #5981

07 Eki 2021

Etriye Nedir ve Etriye Kolu Ne İşe Yarar?

Etriye yapının bütünlüğünü koruması için çok önemli bir elemandır. Depremde yıkılan veya zarar gören yapıların çoğundaki problem bu kolonların ve kirişlerin etrafını saran donatıların yetersizliğidir. Etriyenin sık aralıklarla yerleştirilmesi kolonun esnekliğini arttırır ve yapının dayanım süresini uzatır. Bu yüzden etriyelerin uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir.
Tepe Duşu Nedir? Ne işe Yarar? #1054

24 Eyl 2020

Tepe Duşu Nedir? Ne işe Yarar?

Tepe duşu, duvara monte edilen ve adından da anlaşılacağı gibi suyun tepeden gelmesini sağlayan sabit duş başlığı çeşididir.