Anasayfa » Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe vitrifiye; lavabo, küvet, klozet, duş teknesi gibi sırlı seramikten yapılmış sıhhi ürünlere vitrifiye denir. Bu ürünler kolay temizlenirler ve kir-mikrop barındırmazlar.

Paylaş :
Vitrifiye Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir? #155
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 57 sn

Doğan Hasol’un Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’ne göre vitrifiye; camlaşmış demektir. Kelime Fransızca kökenlidir. Türkçe’de seramik sağlık gereçleri de denir. Lavabo, küvet, klozet, duş teknesi, bide, pisuvar gibi sıhhi ürünlere vitrifiye denir.

Banyonun Demirbaşı: Vitrifiye

‘Vitrifiye Nedir?’ sorusuna yapı sektöründen baktığınızda vitrifye ürünlerinin sırlı seramikten yapılmış sıhhi ürünlerin tümünü kapsadığını görürsünüz. Bu seramiklerin üstündeki sır bahsettiğimiz banyo ürünlerini daha sert ve sağlam yapar. Ayrıca bu ürünler kolay temizlenirler ve kir-mikrop barındırmazlar. Banyodaki nemden kaynaklı küf ve mantar oluşumu da gözlenmeyeceği için banyonuzda daha temiz ve hijyenik bir mekan sağlarlar. Vitrifiye elemanlarının çoğunluğu beyaz seramikten üretilirler fakat başka renk veya cam, metal, akrilik gibi farklı malzemelerden de üretilebilirler. Farklı materyallerde yapılan vitrifiye ürünleri için farklı temizlik rutinleri gereklidir. En yaygın olan beyaz renkteki vitrifiye ürünleri diğer malzemelere göre kireci daha az belli ederler. ‘Siyah Lavabo Nasıl Temizlenir’ yazımıza göz atarak renkli vitrifiye ürünlerini nasıl temizleyeceğinize dair bilgi edinebilirsiniz.

Vitrifiye ürünler hangi malzemeden olursa olsun deterjan ve asit gibi ürünlerin aşındırmalarına karşı dayanıklıdır. Uzun ömürlüdürler. Bu yüzden bu tür ürünleri seçerken iyi düşünmek ve iyi araştırmak gerekir.

vitrifiye

Vitrifiyenin Dünü Bugünü ve Yarını

‘Vitrifiye nedir?’ sorusuna ise geçmişte bugünden daha farklı bir cevap verilmiş. Eskiden banyo özellikle Avrupa’da yatak odasının bir uzantısı olarak görülmekteydi. El ve yüz lavabo yerine seramik bir çanak içinde akan bir su olmadan yıkanırdı. Küvet, lazım olduğunda odaya taşınınan ve taşıma suyla dolan genelde bakırdan üretilen lüks bir elemandı. Klozet ise bunlardan ayrı tutulan ve kendi tesisatı olan ilk vitrifiye elemanıydı.

1900’lerin başında evlerde tesisatın da yaygınlaşmasıyla birlikte küvet, klozet, lavabo ve bazı evlerde ise bide aynı odaya girmeye başladı. Aynı zamanlarda küvetler de lavabo ve klozet gibi emayeden veya sırlanmış seramikten üretilmeye başladı. Çünkü bu malzemeler bakırın aksine kolay temizleniyordu ve kir tutmuyordu. Böylece teknolojinin de gelişmesiyle birlikte vitrifiye ürünleri gündelik hayatımızı çok daha kolaylaştırırken banyonun temiz ve düzenli kalmasına da yardımcı oldular.

Vitrifiye Tasarımı

Vitrifiye elemanları günümüze gelene kadar bir çok değişime uğrasa da genel fonksiyonları ve görünümleri çok değişime uğramadı. Günümüzde 100 yıl önce hayal edemeyeceğimiz gömme rezervuarlar, asma klozetler, fotoselle çalışan bataryalar, ekstra hijyen sağlayan kaplamalar, ısıyı sabit tutan termostatik bataryalar neredeyse banyolar için norm olmuş durumdalar.

Her sene banyo trendlerinde önemli rol oynayan vitrifiye ürünleri çok farklı tasarımlarda gelmektedirler. Banyo tasarımında ve atmosferinde vitrifiye ürünleri seçerken tarzınızı yansıtmasının yanında dayanıklı ve uzun ömürlü olmalarına dikkat etmelisiniz. Bir İsviçre markası olan Geberit’in iCon serisi dilediğiniz ürünleri bir araya getirme olanağı sunarak bir esneklik sağlamakla birlikte, kanalsız yeni teknoloji klozetleri ile daha hijyenik bir banyo ortamı sağlar. Daha zarif ve uzun ömürlü olan bu seri ile sadece vitrifiye ürünleri değil aynı zamanda birbirini tamamlayan banyo mobilyalarına da sahip olabilirsiniz. Geberit iCon serisini daha detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesiyle banyolarımızın genel görünümleri değişmese de verimlilikleri ve tasarruf kapasiteleri arttı. Banyomuzdaki son teknoloji ürünler konfor seviyemizi arttırıp hayatımızı kolaylaştırmalarının yanı sıra su ve enerji tasarrufu yapmamıza da yardımcı oluyorlar. Özellikle elektrikli havlupanlar sayesinde ayarladığınız sıcaklıklara kadar banyonuzu ısıtabilirsiniz, siz evde yokken sıcaklığı sabitleyip havlupanın donmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca ergonomik tasarımları ve kolay temizlenebilmeleri de günümüz vitrifiye ürünlerinin olmazsa olmazlarından.

En son tasarıma ve ve yüksek fonksiyonelliğe sahip vitrifiye markalarını öğrenmek için buraya tıklayarak “En İyi Vitrifiye Markaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Benzer diğer yazılarımızı okumak için blogumuzu inceleyebilirsiniz. En kaliteli ve çeşitli yapı elemanlarına ise sitemizden ulaşabilir ve online olarak satın alabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Fayans Nedir? Seramik ve Fayans Arasındaki Fark Nedir? #1665

10 Kas 2020

Fayans Nedir? Seramik ve Fayans Arasındaki Fark Nedir?

Fayans özellkle mutfak ve banyo gibi ıslık mekanların duvarlarında daha çok dekoratif olarak kullanılan suya
Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar? #766

21 Ağu 2020

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar?

Valf, gazların veya sıvıların geçmesini düzenleyen musluktur. Stop valf ise sıhhi tesisatta suyu kesmeye yarayan contalı vanadır.
Sentetik Boya Nedir? Ne işe Yarar? #455

22 Tem 2020

Sentetik Boya Nedir? Ne işe Yarar?

Sentetik boya, yağlı boya da denilen üstün yapışma özelliğine sahip bir boyadır. Duvar boyamak için uygun olduğu gibi metal ve ahşap boyamak için de uygundur. Yüzeylere göre etkinliği değişse de çoğu yüzey için uygundur. Sentetik boyanın kapatıcılığı yüksektir. Bu boya uygulaması uzun ömürlüdür, çok dayanıklıdır ve parlak-pürüzsüz yüzey sayesinde temizlemesi kolaydır. Aşınmaya karşı dayanıklıdır. Dış […]